Phliss

Een prachtige WeAreFood maand
‘Actief met eten, 'n hele zorg minder’
Een resumé

Het is voorbij voor je er erg in hebt... De afgelopen maand heb ik op allerlei manieren een verdere start kunnen maken met het onder de aandacht brengen van mijn gedachtegoed ‘Actief met eten’: Hoe zelf actief blijven met eten je zelfredzaamheid versterkt, een prettiger leven geeft, met minder snel noodzaak tot structurele zorg. Hieronder een aantal momenten en vormen daarvan.
En hoewel de maand ten einde is, is het ook een begin van een vervolg in 2019. Met nieuwe presentaties, onderwijsactiviteiten, opdrachten en nieuwe plannen.

Maar laat je om te beginnen vooral nog eens inspireren ........


 

Presentaties symposium
‘Actief met eten, positieve gezondheid in de praktijk’ beschikbaar


Op 14 november was het symposium ‘Actief met Eten’. Velen voelden zich geïnspireerd en vroegen naar de presentaties. Deze zijn nu beschikbaar op de website. Zelf geïnteresseerd in een workshop of presentatie op locatie (met het mobiele inspiratieblok)? Neem gerust contact op voor meer informatie.


 
 

Kick-off themamaand November ‘Actief met eten, een hele zorg minder’


Zorghoeve Kakelbont in Dinteloord was op 1 november de plek van de officiële kick-off van de themamaand ‘Actief met eten’. Centraal stond hoe het hele proces van eten & drinken een activiteit is die je tot op hoge leeftijd zelf kunt organiseren en uitvoeren. De lunch was een mooie, praktische toepassing van hoe actief blijven met eten de zelfredzaamheid versterkt. Bekijk het filmpje van de kick-off door de ‘Veerkracht Vloggers’, waarbij je ook een kijkje in de keuken van Zorghoeve Kakelbont kunt nemen, wanneer de deelnemers gezellig samen de maaltijd mee bereiden.


 
 

Theaterstuk ‘Eten is zoveel meer dan zorgen dat je niet doodgaat.’


Het Theatercollectief Carte Blanche voerde op 8 november een succesvolle première op van de spectaculaire voorstelling “Eten is zoveel meer dan zorgen dat je niet doodgaat”. Het TV-item, gemaakt door Omroep Tilburg met interviews, geeft een mooi beeld van het theaterstuk. Geïnteresseerd? Het theatergezelschap kan op locatie de voorstelling spelen. Wil je liever de film zien van het theaterstuk? Neem dan hier contact op.


 

Actief met eten: een dagelijks oefenterrein voor fysieke, mentale en sociale vaardigheden


Eten en drinken zijn eerste levensbehoeften van ieder mens. Maar het is ook een oefenterrein voor veel fysieke, mentale en sociale vaardigheden, zoals het schoonmaken van groente, het plannen van boodschappen en samen eten. In deze nieuwsbrief geef ik een voorbeeld van het sociale aspect: hoe kan actief zijn met eten de sociale contacten van kwetsbare mensen versterken en hoe kunnen eetpunten ingezet worden, zodat ze op sociaal vlak meer toegevoegde waarde hebben?

 
Actief met eten: een dagelijks oefenterrein voor fysieke, mentale en sociale vaardigheden.
Actief met eten: een dagelijks oefenterrein voor fysieke, mentale en sociale vaardigheden.

Praktijkvoorbeeld mevrouw Biekens


Mevrouw Biekens (68) gaat na het overlijden van haar man iedere dag eten bij een eetpunt in een nabijgelegen zorginstelling. Ze heeft geen bemoeienis met de maaltijden en ‘eet wat de pot schaft’. Ze hoeft ook niets te doen. Vrijwilligers brengen alles aan tafel. Soms vraagt ze zich weleens af of het niet anders kan. Ook is het toch wel duur. Zou ze bijvoorbeeld bij het menu betrokken kunnen worden of bij het voorbereiden? Dan zou ze wat meer om handen krijgen en heeft ze andere stof om over te praten. Is het iets wat ze kan aankaarten bij de organisatie van het eetpunt?


Klik hier door naar het hele voorbeeld.

 

Uitgegeven door Phyllis den Brok - Phliss op 03-12-2018
Contact